Tonje Fyhn
NORCE Norwegian Research Centre AS,
Arbeids- og organisasjonspsykologi, UiB
Doktorgradstipendiat
Oppgavene strekker seg over hele spekteret av forskningsoppgaver: Komme på en idé sammen med forskningsgruppen, designe en studie, få tak i midler, samle inn data, analysere, og skrive ut funnene i artikler og populærvitenskapelige stykker.
Hvorfor valgte du nettopp ditt studie? Hva fikk deg til å velge master i arbeids- og organisasjonspsykologi?
Det var rett og slett noe så ordinært som studiebeskrivelsen i UiB-katalogen som jeg bladde gjennom på måfå. Det som stod der – om ledelse, team, hvordan hjelpe folk å fungere godt på jobb og så videre, gjorde meg veldig motivert.
Hvordan ser en arbeidsuke ut for deg i din nåværende jobb?
Jeg jobber som doktorgradsstipendiat, og er i tillegg involvert i ulike andre forskningsprosjekter, så det er ganske variert. Men oppgavene strekker seg over hele spekteret av forskningsoppgaver: Komme på en idé sammen med forskningsgruppen, designe en studie, få tak i midler, samle inn data, analysere, og skrive ut funnene i artikler og populærvitenskapelige stykker. I tillegg er det noen rene koordineringsoppgaver. Denne uken jobber jeg for eksempel med å forberede en konferanse som går av stabelen om en måneds tid. Og så er det en del formidling på kurs og konferanser, og det er veldig gøy.
Var det vanskelig for deg å få en relevant jobb for studiene dine?
I løpet av det første året på masteren begynte jeg å tenke på at jeg ville ta en doktorgrad. Jeg tenkte jeg fikk vente å se om motivasjonen holdt seg gjennom hele masteroppgave-skrivingen, og det gjorde den. Så da begynte jakten på en stipendiat-stilling. Jeg jobbet som forskningsassistent på UiB i et års tid før jeg fikk tilbud om jobb som doktorgradsstipendiat på NORCE Research.
Hvordan synes du overgangen fra studiehverdagen til arbeidslivet var?
Den var litt tøff i starten, i den forstand at 8 timer av dagen ikke lenger stod til min frie disposisjon! Studietiden kan selvfølgelig være travel og stressende, men man har tross alt stor frihet til å organisere dagen sin. Når man er ny arbeidstaker en plass er det også ganske mye å sette seg inn i, og man er kanskje ikke helt sikker på hvordan man skal bruke tiden sin riktig. Det tok form etter hvert, og fra da har jeg stort sett gledet meg til å gå på jobb.
Hvordan opplevde du jobbsøkingsprosessen som nyutdannet?
Det ser nok litt annerledes ut når man søker om jobb som stipendiat enn om man feks tenker seg inn i et stort konsern med ørten intervjurunder. Men mellom avslaget på den første stipendiat-søknaden min og jobbtilbudet på den neste, så søkte jeg litt jobber i det private. Utfordringen var å formulere kompetansen min på en måte som matchet det de så etter, uten å høres ut som alle andre, men også uten å overselge meg.
Hvis du ville gitt ett råd til deg selv som student i dag – hva ville det vært?
Hehehe…dette spørsmålet fikk meg til å le (av meg selv som student). Meg som masterstudent jobbet godt og koste meg med læringen, men meg som bachelor-student kunne trengt litt bedre struktur. Jeg ville fortalt meg selv at jeg burde tidlig prioritere å få meg gode studieteknikker, og jobbe godt gjennom hele semesteret. Da kan man spare seg for mye eksamens-stress på slutten av hvert semester, og læringen blir kjekkere.