Bachelor i arbeids- og organisasjonspsykologi / Rekruttering hos Job Solution


Prat med folk, hør rundt deg hva som skjer og hvilke muligheter som finnes. Snakk med noen som virker veldig interessante og som har peiling på feltet. Forhør deg rett og slett rundt og finn ut hvilke muligheter man har.

Hva studerte du?

Bachelor Arbeids og organisasjonspsykologi

Hvorfor valgte du denne utdanningen?

Jeg var ganske usikker, men jeg syntes det virket ganske interessant da jeg så gjennom ulike studier. Bergen var også en by jeg kunne tenke meg å bo i. Graden hørtes interessant ut og virket som man lærte ting jeg kunne få bruk for og noe jeg har lyst til å praktisere.

Hva jobber du med?

Jeg jobber med rekrutering for et selskap som heter Job Solution. Jeg begynte i jobben i starten av august. Jeg valgte da også å flytte til Oslo pga. flere jobbmuligheter og var litt lei av været i Bergen.

Kan du fortelle litt om jobben din/hva den går ut på?

Jeg jobber med ulike kunder, altså større og mindre selskap, som ber oss om å hjelpe dem med å finne nye ansatte. Så er det vi som gjør søker arbeidet, som i hovedsak forgår på LinkedIn for å finne de aktuelle profilene som oppfyller deres krav. Deretter kontakter vi dem og har en sånn første samtale med dem for å finne litt mer om ting som ikke står på LinkedIn. Vi tar altså det første intervjuet i rekrutteringsprosessen. Vi presenterer de aktuelle personene for bedriften og så er det bedriften selv som tar seg av selve ansettelsen.

Hvordan ser en vanlig dag ut for deg?

Jobben min er en blanding mellom å leite etter kandidater, å ringe kandidater og lage disse presentasjonene av kandidatene. Når vi skal ringe folk vil vi jo at de skal svare, så dermed er det kanskje ikke så veldig lurt å ringe dem 8 om morgenen, da de selv sikker er på møter eller noe sånt. Første delen av dagen går for det meste til research og å sette seg inn i stillingene, rett og slett forarbeid. Og så liker jeg å ringe senere på dagen, også gjerne seinere i uken. Har merket at da har folk også litt lettere for å prate. Liker også personlig å mikse det litt opp slik at alt ikke blir like monotont.

Hvordan syntes du overgangen fra studiehverdag til arbeidshverdag var?

Ja, nå har jeg en 8-4 arbeidsdag, så det er selvfølgelig mye mindre fleksibilitet, på godt og vondt. Jeg står opp mye tidligere nå enn i studietiden og samlet sett så bruker jeg nok mer tid på jobb enn det jeg gjorde på skole. Trodde overgangen skulle være mye større, trodde jeg kom til å være mye mer uslitt enn det jeg er. Om jeg leste 8 timer på skolen så var jeg veldig sliten men jeg er ikke det på samme måte nå. Man har absolutt mye mindre frihet, spesielt sammenlignet med studier som arbeids- og organisasjonspsykologi der man har veldig lite obligatorisk undervisning. Hverdagen min er mye mer rutinepreget også, ettersom man ikke har like stor mulighet til å strukturere hverdagen selv.

Hvordan har det vært å gå inn i et nytt arbeidsmiljø?

Det har vært veldig greit. Jeg har veldig hyggelige kollegaer og sjefer. Vi har det veldig transparent og sitter alle sammen på kontoret, så det blir et godt samarbeid mellom oss hele tiden. Jeg jobber i et relativt ungt arbeidsmiljø som er veldig åpne og inkluderende. Alle er veldig imøtekommende og smilende, så føler meg utrolig heldig sånn sett.

Hvordan var jobbsøkerprosessen?

Jeg søkte på noen jobbannonser da jeg skrev Bachelor og da var jeg i noen intervjuprosesser. Men jeg brukte ikke all tiden min på jobbsøking siden jeg var veldig usikker på om jeg ville studere videre eller ikke. Jeg fikk et jobbtilbud fra Job Solution og jeg valgt å si ja til den da jeg var litt usikker på hva jeg ville studere videre. Jeg tenkte også at det kanskje var greit å få noe jobberfaring før jeg eventuelt tok en master eller noe sånt.

Har du vært med i noen studentorganisasjoner eller gjorde du på noen annet ved siden av studiet?  

Ja, jeg spilte (spiller) basketball, noe som gjorde at jeg fikk mindre fleksibilitet i hverdagen. Jeg spilte på ganske høyt nivå så da var det trening hver dag og reise for kamp i helgene. Jeg var også programleder for Student Radioen i sånn 2 år. Også var jeg med i Euforia, men da var det dessverre korona, så var ikke kjempeaktiv.

Hvilke deler av studie får du mest bruk for i arbeidet ditt?

Jeg kan ikke si at jeg tenker så veldig mye på sånn ulike teorier og sånt, men jeg føler jeg har fått med meg en del som etikk, mangfold og kultur. Det er vel sånn overordnede tanker om kommunikasjon med mennesker. Jeg møter nye ulike mennesker hver dag og det å kunne sette seg litt inn i deres utgangspunkt er veldig nyttig. Tror jeg har blitt en bedre lytter nå enn om jeg ikke hadde fått sånt overblikk på disse tingene.

Har du noen tips til studenter generelt?

Høres kanskje ut som en klisjé, men kanskje at man skal nyte tiden som student. Si ja til kule ting, men også ikke vær redd for å si nei om det er noe du ikke har lyst til å gjøre. Det er tiden til å prøve litt nye ting, ta kontakt med nye folk. Jeg tror det er lurt å utnytte den fleksibiliteten som studiet tilbyr. Man kan jo ta en langhelg i noen fjell midt i landet med noen utvekslingsstudenter, at man gjør noe litt kult da. Samtidig så når man er på skolen, så kan man være litt streng med seg selv å faktisk lese og ikke bare møte opp for å ha god samvittighet.

Har du noen tips til studenter som vil jobbe innen HR?

Prat med folk, hør rundt deg hva som skjer og hvilke muligheter som finnes. Snakk med noen som virker veldig interessante og som har peiling på feltet. Forhør deg rett og slett rundt og finn ut hvilke muligheter man har.

Tusen takk for intervjuet, vi ønsker deg lykke til videre!